PÄHKÄ – Päihteitä käyttävän nuoren perheille

 

PÄHKÄ on Etelä- ja Pohjois-Savon hyvinvointialueilla toimiva kolmivuotinen (2024-2026) STEA-avusteinen hanke, jossa ensisijaisena kohderyhmänä ovat nuorten haitallista päihteiden käyttöä kokeneet perheet. Teemme yhteistyötä hyvinvointialueiden julkisen sektorin nuorten ja perheiden palveluiden, päihde- ja mielenterveyspalveluiden, eri viranomaisten, sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Valtakunnallisesti alaikäisten nuorten laittomien huumeiden kokeiluiden määrä on huolestuttava (Kouluterveyskysely 2023) ja lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut merkittävästi (THL 2023). Esimerkiksi Pohjois-Savon päihdepalveluissa alle 18-vuotiaiden klinikkakäynnit ovat kaksikymmenkertaistuneet viimeisen neljän vuoden aikana (Päihdepalvelusäätiö 2022) Hyvinvointialueiden ammattilaiset ovat erittäin huolissaan nuorten päihteiden käytön lisääntymisestä.

Nuorten päihdehaittoja kokevien perheiden ehkäisevä tai korjaava tuki on sirpaleista. Perheille suunnattujen sopivien ja oikea-aikaisten tukimuotojen puuttuessa perheiden omat voimavarat eivät aina riitä tukemaan päihteitä käyttävää nuorta. Palveluverkoston ammattilaisetkin toivovat tiiviimpää moniammatillista yhteistyötä. Lisäksi perheet ja ammattilaiset kaipaavat nuorille ja koko perheelle tarjolla olevien tuki- ja palvelumuotojen saatavuuteen selkeyttä.

 

PÄHKÄ -kohtaa, kuulee, ohjaa ja kehittää

PÄHKÄ-hankkeessa näemme perheen yhtenä merkittävimmistä nuorten päihdehaittoja suojaavista tekijöistä. Perheiden jaksamista on tuettava ja parannettava, jotta perheiden tarve raskaimpiin lastensuojelutoimiin vähenisi. Haluamme olla osaltamme kohtaamassa ja kuulemassa perheitä sekä saattaa perheet ja ammattilaiset yhteen kehittämään matalan kynnyksen tuki- ja palvelumuotoja perhelähtöisemmiksi. Tavoitteenamme on, että tuki- ja palvelumuodot ovat kehittyneet, sekä nuoria ja perheitä kohtaavien ammattilaisten tietoisuus matalan kynnyksen tukimahdollisuuksista koko perheelle lisääntyy ja perheitä ohjataan heille sopivan tuen piiriin.

Perheille suunnatussa työssä hankkeen aikana kohtaamme ja kuulemme heidän näkemyksiään palvelutarpeista ja niiden kehittämisestä. Tarjoamme vanhemmille psykososiaalista tukea ja ohjaamme heitä tarpeen mukaisesti jo olemassa olevien palveluiden piiriin, jotta heillä olisi enemmän voimavaroja ja työkaluja olla osana nuoren päihdekierteen katkaisemista.

Yhdessä ammattilaisten kanssa kartoitamme olemassa olevien vanhemmille suunnattujen palveluiden sisältöä ja erityisesti kolmannen sektorin mahdollisuuksia kehittää tukimuotojaan koko perheen tarpeita vastaavaksi.

Perheiden tarpeet ja ammattilaisten verkosto muodostavat hankkeessa kehittäjäryhmätoiminnan, jossa yhteistyönä kehitämme oikea-aikaisen ja oikeat tukitoimenpiteet sisältävän palveluohjauskokonaisuuden perheiden ja ammattilaisten käyttöön.

Hankkeen edetessä seuraamme ja tarvittaessa kehitämme perheille kohdennetun palveluohjauksen käyttöönottoa ja toimivuutta, etenkin järjestöjen tarjoaman tuen piiriin.