Ruoka-aputoimijat ahtaalla – asiakasmäärät jatkaneet kasvuaan

Vuonna 2023 ruoka-apuun turvautuvien määrä jatkoi kasvuaan, ja avun tarve näyttää voimistuneen myös vuonna 2024, selviää Ruoka-avun tilannekatsauksesta. Tilannekatsauksen mukaan 70 % kyselyyn vastanneista ruoka-aputoimijoista kertoi asiakasmääriensä kasvaneen vuonna 2023. Erityisesti lapsiperheiden, maahanmuuttajien ja työssäkäyvien aikuisten tarve ruoka-avulle on kasvanut elinkustannusten nousun myötä.

Samaan aikaan, kun asiakasmäärät ovat kasvaneet, jaettavan ruoan saatavuus on heikentynyt. Tilannekatsauksen mukaan 67 % toimijoista raportoi, että jaettavan ruoan määrä on vähentynyt. Kaupoista saatavan hävikkiruoan vähenemistä on onnistuttu osittain paikkaamaan koulujen, keskuskeittiöiden ja ravintoloiden ylijäämäruoalla.

– Ruoka-avun tilanne on huolestuttava. Asiakasmäärät ovat jatkaneet kasvuaan viidettä vuotta peräkkäin, mutta jaettavan ruoan määrä vain vähenee, kommentoi Ruoka-apu.fi projektipäällikkö Jenni Passoja.

Lue tiedote Ruoka-apu.fi:n verkkosivuilta: Ruoka-aputoimijat ahtaalla – asiakasmäärät jatkaneet kasvuaan – Ruoka-apu.fi

Ruoka-avun tilannekatsaukset ovat Ruoka-apu.fi-toiminnan koostamia raportteja, jotka perustuvat ruoka-aputoimijoille tehtyihin kyselyihin. Ne tarjoavat ajankohtaista tietoa ruoka-avun tarpeesta ja sen kehityksestä Suomessa. Ruoka-apu.fi on julkaissut tilannekatsauksia vuodesta 2020 lähtien.