Mihin kirkkoa tarvitaan tässä ajassa?
Johtamisforumin avauspuheenvuorossa kysymme, mikä on kirkon rooli yhteiskunnassa ja mihin kirkkoa tarvitaan tässä ajassa? Keskustelijoina teemasta ovat arkkipiispa Tapio Luoma toimittaja Anna-Stina Nykänen ja kansanedustaja Anna Kontula.
Vaikka muutos sinällään ei ole uutta ja vaikka muutos tapahtuisi aivan toisella yhteiskunnan alueella, kirkon roolin pohtiminen muuttuneessa tilanteessa on ajankohtaista. Anna Kontula nostaa esille, miten laajalle esimerkiksi energialähteiden muutosten vaikutukset yltävät.
– Olemme astumassa isoon yhteiskunnalliseen murrokseen fossiileista luopumisen myötä. Puhutaan samasta mittakaavasta kuin teollisen vallankumouksen yhteydessä. Tällaiset muutokset muokkaavat väistämättä myös ihmisten maailmankuvaa ja siihen kiinnittyneitä instituutioita, uskontoja muiden muassa.
Anna-Stina Nykänen jatkaa samasta maailmanlaajuisuuden näkökulmasta:
– Suuret haasteet maailmassa pakottavat myös kirkon miettimään uudestaan, mihin sitä todella tarvitaan, etteivät resurssit mene hukkaan. Ja ettei maailma jäisi ilman kirkon sanomaa tärkeissä tilanteissa. Vanha meno ei enää käy.
Kirkon johtajille muutoksen seuraaminen on tärkeää. Anna-Stina Nykänen korostaa huolenaiheiden tunnistamista:
– On kuunneltava, nähtävä ja välitettävä siitä, mitä ihmisille oikeasti kuuluu ja mikä on luomakunnan tila, hän painottaa. Kirkon on otettava paremmin huomioon koko luomakunta.
– Kyse on ehkä enemmän asioiden hahmottamisesta kuin tietämisestä, Anna Kontula toteaa viitaten muutoksen mittakaavaan ja siihen, miten laajalti muutos läpileikkaa yhteiskunnan eri alueita.
Johtaminen muuttuvassa maailmassa – haasteet ja mahdollisuudet
Johtamisforumin teemana on johtaminen muuttuvassa maailmassa. Mikä siis on muutoksessa?
Anna Kontula nostaa esiin kestävän tulevaisuuden ja kristillisen ihmiskuvan:
– Nähdäkseni ekokatastrofi ja sen välittömät ja välilliset seuraukset ovat tärkein näkökulma. Niihin liittyvät monet kristinuskon suuret kysymykset, kuten ihmisen, muun luomakunnan ja Jumalan välinen suhde, hän toteaa. Kontulan mielestä kirkon kannalta kiinnostavaa on maailmankuvallinen muutos, joka voi jopa muuttaa erilaisten kristillisten suuntausten keskinäisiä voimasuhteita.
Haasteellisimpana Anna Kontula näkee antroposentrismin teologisena kysymyksenä:
– Jos emme pääse tilanhoitajaetiikasta eteenpäin, kirkon ihmiskuva voi jäädä jälkeen, hän pohtii.
Anna-Stina Nykänen on huolissaan epävarmuuden ja turvattomuuden lisääntymisestä:
– Digitaalisessa ajassa elävien lasten ja nuorten maailma on aikuisille paljolti tuntematon, se luo turvattomuutta. Digitaalisuuteen liittyy murros, joka saa jokaisen asiantuntijankin tuntemaan itsensä tyhmäksi. Hän muistuttaa myös kirkon sanoman merkityksellisyydestä:
– Paikkaan sidotun seurakunnan lisäksi on luotava osallisuutta niille, jotka joutuvat muuttamaan, liikkumaan, siirtymään paikkakunnalta ja maasta toiseen. Sielunhoidollinen kohtaaminen tekee papinkin työstä alati muuttuvaa ja merkityksellistä. Anna-Stina Nykänen pohtii myös sitä, miten kirkko säilyttää uskottavuutensa:
– Haastavaa on armon sanoman jatkuvuus, kun kirkon äänellä puhuvat ne, jotka tuomitsevat muita. Koko luomakunnan puolesta puhuminen nousee niin suoraan Raamatusta, ettei sen pitäisi olla vaikeaa – jos vain osaa lukea.
Miten keskustelu jatkuu, entä miten kysymyksiin vastaa arkkipiispa Tapio Luoma?
Se selviää, kun osallistut Kirkon johtamisforumiin 16.-17. tammikuuta Tampereella!
Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!
Yhdessä teemme Johtamisforumista keskustelevan, kantaa ottavan ja ajan ilmiöitä ymmärtävästi tulkitsevan tapahtuman.
Palaa tapahtuman kotisivulle tästä!