Miten kirkon rituaalit ja toimitukset tavoittavat seurakuntalaiset?
Suvi-Maria Saarelainen, hyvinvointiteologian ja työelämätaitojen apulaisprofessori, Itä-Suomen yliopisto
Johtamisforumin ensimmäisen päivän päätteeksi jakaannumme ajankohtaisia teemoja käsitteleviin keskusteluhuoneisiin. Yhdessä niistä Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Suvi-Maria Saarelainen avaa keskustelun siitä, miten kirkon rituaalit ja toimitukset tavoittavat seurakuntalaiset.
Saarelaisen mukaan aihe on erityisen ajankohtainen, koska kirkollisten toimitusten määrä on romahtanut samalla, kun yhteiskunta on etääntynyt kirkosta ja uskonnollisista perinteistä.
– Nykyään kirkollisia toimituksia ei enää valita ”automaattisesti” kuten ennen, vaan ihmisten uskonnollinen moninaisuus ja tarve tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on, ovat muuttaneet heidän suhdettaan kirkon rituaaleihin.
Saarelainen korostaa sitä, että kirkon parissa työskentelevien, sitä kehittävien sekä johtavien on rakennettava toimintaa niin, että kirkon perinteiset toimitukset voivat vastata muuttuneisiin hengellisiin ja moninaistuneisiin eksistentiaalisiin tarpeisiin.
– Johtajien tulisi ymmärtää, että kirkollisten toimitusten vähenemisen taustalla ei ole pelkästään uskonnollisuuden lasku, vaan myös kokemus siitä, ettei kirkko pysty aina tarjoamaan tilaa yksilölliselle hengellisyydelle. Kansainvälisesti tutkimukset osoittavat, että kirkollisten toimitusten muokkaaminen osallistujiensa näköisiksi on noussut tärkeäksi kysymykseksi maailmalla jo vuosikymmen sitten. Suomessa polttava kysymys onkin: kuinka paljon toimituksia voidaan mukauttaa, jotta ne tuntuvat yksilöille omilta, mutta säilyttävät silti kirkon perussanoman? Tämä tasapainottelu on tärkeä huomioida erityisesti nuorempien sukupolvien kohdalla, jotka kaipaavat osallistavampia ja henkilökohtaisempia rituaaleja.
Muutos rituaalit ja toimitusten merkitykseen liittyy Saarelaisen mukaan sekularisaatioon ja siihen, että ihmisten suhtautuminen uskonnollisiin rituaaleihin on siirtynyt kohti yksilöllisempiä tapoja ilmaista hengellisyyttä.
– Tämä muutos on ollut käynnissä jo pitkään, mutta viime vuosina se on kiihtynyt yhteiskunnallisten trendien, kuten perhekäsitysten muutoksen ja lisääntyneen uskonnollisen moninaisuuden, myötä. Tämä kehitys haastaa kirkon toimitusten perinteiset rakenteet ja edellyttää, että kirkko tarkastelee rooliaan uudella tavalla. Kirkollisissa keskusteluissa millenniaalien tavoittaminen on ollut keskusteluissa, mutta tulevaisuuden näkökulmasta juuri nyt tulisi pohtia, miten keski-ikäisiä nuoremmat sukupolvet ovat sitoutuneita kirkon toimintaan tai miten ihmisiä kutsutaan mukaan myös tulevaisuudessa.
Saarelainen arvioi, että kirkon ja yhteiskunnan suhde muuttuu entistä monimutkaisemmaksi. Vaikka kirkolliset toimitukset menettäisivät merkitystään osalle väestöstä, kuitenkin tarve merkityksellisille rituaaleille säilyy edelleen.
– Tämä tarkoittaa, että kirkon on löydettävä uusia tapoja olla läsnä ja relevantti niiden ihmisten elämässä, jotka eivät enää koe perinteisiä rituaaleja omikseen. Haasteellista on kirkon kyky säilyttää uskollisuutensa perinteille, mutta samalla vastata yksilöiden kasvavaan tarpeeseen osallistua rituaaleihin omilla ehdoillaan. Myös toimituskeskustelut ovat vähenemässä, mikä asettaa kirkon työntekijöille uusia haasteita yhteyden ylläpitämisessä seurakuntalaisiin.
Muutokseen vastaaminen vaatii uudistumista, mutta samalla uudistuminen avaa myös mahdollisuuksia. Saarelainen korostaa, että jännite perinteen ja uudistamisen välillä vaatii johtajilta herkkyyttä ja taitoa löytää tasapaino. Lisäksi on pystyttävä käsittelemään toimituksiin liittyviä kiistoja, kuten kirkollisten vihkimisten osalta, joissa polarisoitunut keskustelu itsessään herättää rivikansalaisessa hämmennystä.
– Positiivisena asiana voidaan nähdä se, että tarve rituaaleille elämän käännekohdissa ei ole kadonnut. Kirkolla on edelleen mahdollisuus olla mukana luomassa uusia merkityksellisiä tapoja ja toimituksia, jotka vastaavat ihmisten hengellisiin tarpeisiin. Osallisuuden kaipauksen tunnistaminen sekä merkityksellisyyttä tuovien lähteiden tunnistaminen voi auttaa kirkkoa löytämään uudenlaista yhteyttä kaiken ikäisiin ihmisiin ja moninaisista taustoista tuleviin ihmisiin.
Muutokset kirkon rituaalien ja toimitusten merkityksessä koskettavat jokaista kirkossa ja seurakunnissa työskentelevää. Tule mukaan johtamisforumin keskusteluhuoneisiin 16.1.2024 kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta yhdessä muiden osallistujien kanssa.
Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!
Yhdessä teemme Johtamisforumista keskustelevan, kantaa ottavan ja visioita luovan tapahtuman.
Palaa tapahtuman kotisivulle tästä!