Tekoälyn käyttö laajenee jatkuvasti vaikuttaen yhteiskunnan kaikkiin osa-alueisiin, myös kirkkoon. Näin toteaa työelämäprofessori Lauri Järvilehto oman puheenvuoronsa ajankohtaisuudesta. Hän tarkastelee Johtamisforumin päätöspuheevuorossa, miten tekoäly muuttaa kirkkoa ja kirkon työskentelyä.
Järvilehdon mukaan kirkon johtavassa asemassa työskentelevien on tärkeää ymmärtää, miten tekoäly voi sekä tukea että haastaa perinteisiä johtamismalleja.
– Tekoäly ei korvaa ihmistä, vaan toimii oikein käytettynä ihmisen ajattelukyvyn laajentajana. Tekoälyn avulla on mahdollista kehittää uusia tapoja kohdata ja palvella seurakuntalaisia. On kuitenkin tärkeää myös tiedostaa teknologian rajat ja siihen liittyvät eettiset kysymykset.
Järvilehto pohtii puheenvuorossaan sitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää eettisesti ja ihmiskeskeisesti ja miten samalla voidaan säilyttää kirkon arvot ja perinteet ohjenuorana
– Työelämä kehittyy nopeammin kuin koskaan aikaisemmin, ja tekoäly kiihdyttää sitä entisestään. Tämä vaikuttaa kaikkien ihmisten elämään. Kirkon johtamistehtävissä olevien on tärkeää valmistautua tähän muutokseen ja varmistaa, että kirkon arvot ja ihmiskeskeinen lähestymistapa säilyvät maailman myllerrysten keskellä.
Myönteisenä mahdollisuutena Järvilehto mainitsee, että tekoäly tarjoaa kirkolle – ja yleisemminkin yhteiskunnalle – mahdollisuuden tavoittaa ihmisiä aivan uusilla tavoilla ja uudistaa toimintaansa. Kuitenkaan teknologia ei saa syrjäyttää ihmisten välisiä aitoja kohtaamisia.
– Tekoäly voi tuoda tehokkuutta ja uusia palvelumalleja kirkon toimintaan, erityisesti seurakuntatyöhön ja vuorovaikutukseen seurakuntalaisten kanssa. Ihmiskeskeisesti hyödynnetty tekoäly voi lisätä kirkon yhteisöllisyyttä ja auttaa johtajia vastaamaan entistä paremmin nykyajan haasteisiin. Samalla on kuitenkin otettava huomioon, että kirkon rooli inhimillisenä ja hengellisenä tukena ei saa kadota teknologisen kehityksen keskellä. Keskeisessä roolissa on ihmisen ja teknologian tarkoituksenmukainen vuorovaikutus.
Tekoälyteknologioiden käyttöönotto kirkon toiminnassa edellyttää sekä avointa kokeilumieltä että kriittistä arviointia. Mitä nämä kokeilut voisivat olla, siitä keskustelemme lisää Kirkon johtamisforumissa 16.-17.1.2025.
Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!
Tule mukaan! Yhdessä teemme Johtamisforumista keskustelevan, kantaa ottavan ja tulevaisuuden muutoksia ennakoivan tapahtuman.
Palaa tapahtuman kotisivulle tästä!