Useat Pieksämäen tartuntaketjut hallinnassa – Valona Vanhuspalveluissa on sairastunut 16 asukasta ja 23 työntekijää 

Pieksämäellä on eilisen jälkeen todettu viisi uutta koronatartuntaa. Eilen yksi ja tänään neljä. Kaikki tämänpäiväiset tartunnan saaneet ovat jo olleet edeltävästi karanteenissa ja tartunnat ovat perheensisäisiä. Valona Vanhuspalveluissa ei tänään ole tullut tietoon uusia tartuntoja.

”Voisi varovasti uskaltaa toivoa, että koronaepidemiaa ollaan saamassa Pieksämäellä hallintaan. Vielä ei voi kuitenkaan hellittää suosituksia ja rajoituksia”, väläyttää Pieksämäen vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini.

Myös Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä on samoilla linjoilla.

”Useat tartuntaketjut on saatu hallintaan. Riski tautitilanteen nopeaan huonontumiseen on koko ajan edelleen olemassa ja yksikin tapaus voi huonontaa tilanteen nopeasti. Rajoituksia ja suosituksia tulee noudattaa tarkasti”, kehottaa Seppälä.

Valona Vanhuspalveluissa todettiin eiliseen 9.12. mennessä koronatartunta 16 asiakkaalla 23 työntekijällä.

Eilen illalla löytyi vielä yksi uusi koronapositiivinen asiakas Matti ja Liisa -kodista. Pieksämäen kaupunki oli siirtänyt tartunnan saaneen henkilön Valonasta jo 1.12. Matti ja Liisa -kotiin. Tuolloin ei ollut vielä tietoa yhdestäkään tartuntatapauksesta Valona Vanhuspalveluissa.

Valona Vanhuspalveluissa on eilen illalla käynnistetty kaupungin toimesta terveydenhuollon yksikkö, jossa hoidetaan koronavirukseen sairastuneet asukkaat. Lisäksi kaupunki tukee Valonan sosiaalihuollon asumispalveluita siten, että henkilökuntavajetta paikataan kaupungin hoitohenkilökunnalla ja hoitotyötä johtaa kaupungin nimeämä vastuusairaanhoitaja.

”60 vanhusta on uskottu meidän vastuullemme ja huolehdimme asukasturvallisuuden varmistamisesta yhteistyössä Pieksämäen kaupungin kanssa. Valitettavasti oireettomien kantajien ja testitulosten viiveiden takia epidemia äityi yksikössämme salakavalasti pahaksi. Yhteistyössä Pieksämäen kaupungin ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa teemme nyt kaikkemme, että ikäihmisemme saavat parhaimman mahdollisen hoidon, jonka he ansaitsevatkin. Nyt toivomme vain työntekijöillemme työrauhaa”, kertoo Valona Vanhuspalvelujen palvelujohtaja Susanna Pirttiaho.

”Pahoittelemme, ettemme ole kyenneet vastaamaan omaisten yhteydenottoihin. Kaikki voimavaramme ovat menneet hoitotyöhön. Ilmoitamme omaisille lähipäivinä puhelinnumeron, josta voi tiedustella lisätietoa tilanteesta”, Pirttiaho jatkaa.

Tänään 10.12. alkaen Pieksämäen ISLAB:in laboratoriossa pystytään analysoimaan myös koronapikatestejä, joiden vastaus tulee parhaimmillaan muutamassa tunnissa. Tämä helpottaa koronan vastaisessa työssä, kun saadaan valikoiduissa tilanteissa vastaus nopeammin. Tavallisen koronatestin vastaukset ovat tulleet 1-2 vuorokaudessa. Tiedon välittyminen testattaville ja yksikköön on kuitenkin kestänyt kauemmin.

Pikanäytteitä pystytään Pieksämäellä analysoimaan kuitenkin vain parikymmentä päivässä eli joukkotestauksiin analyysi ei sovi. Tartuntatautilääkäri päättää pikatestinä otettavat tapaukset.

Pieksämäen kaupunki testasi Valonan asumispalveluyksikön asukkaat ja henkilökunnan 4.12., 6.12., 8.12. ja tänään torstaina 10.12. Pieksämäen kaupunki tulee testaamaan koko henkilökunnan ja asukkaat toistaiseksi joka toinen päivä.

Valona Vanhuspalvelujen asumispalveluyksikön henkilökunnan ensimmäinen tartunta todettiin torstaina 3.12. Kuusi viimeistä tartuntaa työntekijöillä todettiin keskiviikkona 9.12. Asukastartunnoista saatiin tieto kymmenen asukkaan osalta maanantaina 7.12. Kuudesta viimeisestä asukastartunnasta saatiin tieto keskiviikkona 9.12. Asukkaiden omaisia on informoitu asiasta.

Valona Vanhuspalveluissa on kaikkiaan 65 tehostetun palveluasumisen hoitopaikkaa ja henkilökuntaa reilut 40.

Lisätiedot:

Susanna Pirttiaho
palvelujohtaja
Valona-hyvinvointi
040 529 6699
susanna.pirttiaho@valonahyvinvointi.fi

Leena Piirto
viestintäjohtaja
Kirkkopalvelut
040 182 7264
leena.piirto@kirkkopalvelut.fi